Γιάννη, όπως βλέπεις και όπως ήδη ανάφερες, εννοείται πως στην βιομηχανία χρησιμοποιούνται όλα τα συστήματα εκείνα που βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία, ασχέτως εάν αυτά που χρησιμοποιούνται πολλές φορές φαίνονται τελείως άσχετα και ασύνδετα μεταξύ τους.
Στην δουλειά μου τα υδραυλικά, αλλά και τα συστήματα αέρος χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις μηχανές μου, πολλές φορές και με συνδιασμό και των δύο. Έτσι μια μηχανή δεν υφίσταται μόνο και μόνο με τους servoκινητήρες της, άλλα και με τα άλλα βοηθητικά υποσυστήματα της. Πχ. Άνοιγμα-κλείσιμο τσοκ τόρνου είτε με αέρα, είτε με υδραυλικά, πιάσιμο κομένου κομματιού, προέκταση εργαλείων σε άλλη θέση κτλ. Όπως βλέπεται η χρήση των υδραυλικών και του αέρος είναι επιβηβλημένη, πρώτον επειδή είναι η πιο φτηνή λύση και δεύτερον έχει τις πιο απλές εφαρμογές.

Φυσικά και δεν στηρίζεται η ακρίβεια της μηχανής σε αυτά, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν επιτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στην παραγωγική διαδικασία. Εξάλλου εάν δεν ήταν χρήσιμα πλέον στην εποχή μας η ίδια η βιομηχανία θα τα είχε απορίψει από αυτόν τον τομέα.
Επίσης Γιάννη αυτά τα βιντεάκια τα έχουμε δει ήδη, τουλάχιστον εγώ με τον Πάνο, όταν θέλαμε να φτιάξουμε κάποια πατέντα (εννοείται με αέρα) για περιστροφικό toolpost για τον τορνάκι. Ο Πάνος θα σου το επιβαιβεώσει. Πάντως καλά έκανες και τα έβαλες εδώ για να τα δούμε όλοι μας και να πάρουμε και κάποιες ιδέες για μετάπειτα κατασκευές μας.
Πελτέκης Όμηρος