YetAnotherForum

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

Αρχεία corel & autocad προβλημα με τον g code ή με το πρόγραμμα cam .
Guest
#1 Posted : Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 1:46:43 μμ(UTC)
Rank: Guest

Groups:

Was thanked: 0 time(s) in 0 post(s)

Καλησπέρα,

Μπράβο σε όλους για τις προσπάθειες κατασκευής ελληνικών μηχανημάτων!!! και ελληνικού forum φυσικα!

Πριν 3 χρόνια κατασκευάσαμε ένα laser 300watt με τραπέζι κοπής 2.50m x 2.00m. 

Το συγκεκριμένο είχε ως στόχο να κάνει κοπές ακρυλικού σε πολύ καλή ποιότητα και να κόβει το μεγαλύτερο πάχος που γίνεται. - κόβει βέβαια και ανοξείδωτο και σίδερο.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν κυρίως στο λογισμικό του. Μετά από αρκετά πεταμένα λεφτά και πολλές προσπάθειες και δικές μου αλλά και μιας πολύ αξιολογης εταιρείας που βοήθησε στην κίνηση και στην ηλεκτρονική συνδεσμολογία φτάσαμε το μηχάνημα σε ενα ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτό που με έχει κουράσει στο συγκεκριμένο μηχάνημα είναι στην εξαγωγή σχεδίων από corel  & autocad  όταν αυτά όμως περιεχουν σχέδια που είναι από spline / arcs. οι ευθείες γραμμές, κύκλοι κτλ όταν περνουν απο τον g code και το πρόγραμμα sheetcam βγαίνουν μια χαρά.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής.

όταν σχεδιάζω ένα αντικείμενο 2d και υπάρχουν  splines / arcs τι μπορώ να κάνω για να "Βγαινει" το σχέδιο σωστά και όχι το τόξο σαν μικρές μικρές ευθείες. Δεν ξέρω αν έχω γίνει κατανοητή αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να το περιγράψω. Προσπάθησα να φτιάξω τον κωδικα αλλά δεν είχα μεγαλη επιτυχία. μου φένεται σαν να φταίει το πρόγραμμα αρχικά και μετά ο κώδικας.

Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο plugin ή κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί να μετατρέπει τα σχέδια (από corel & autocad) που περιέχουν  splines / arcs κτλ σε νορμαλ κατάσταση και όχι σε παρα πολλές ευθείες γραμμές;

Για παράδειγμα. αν σχεδιάσω ένα αφηρημένο σχέδιο στο corel ή στο autocad και μετά το περάσω στο sheetcam (είναι το πρόγραμμα cam που χρησιμοποιώ) μου το εμφανίζει ναι μεν το σχέδιο αλλά όταν γίνεται ζουμ βλέπει πως το τόξο το έχει μετατρέψει σε πολλές ευθείες γραμμές.

Φταίει άραγε το πρόγραμμα cam ή ο κώδικας; ή μήπως και τα δύο. Ελπίζω να ξέρετε κάτι παραπάνω από μενα μήπως μπορέσω να βρω μια λύση στο πρόβλημα μου αυτό, γιατί υποχρεώνομαι κάθε τόσο σε έναν γνωστό μου που έχει της bystronic μηχάνημα και το πρόγραμμα να μου το μετατρέψει σε dxf που να μην μου βγάζει ευθείες γραμμές αλλά κανονικά το σχέδιο. (Σαν να το εξομαλύνει)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Ράνια

Sponsor  

Unknown CNC Builder
#2 Posted : Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 4:48:23 μμ(UTC)
Rank: Advanced Member

Groups: Member

Συνήθως το πρόβλημα παρουσιάζετε λόγο του ότι το ένα πρόγραμα δεν υποστιρίζει τους τύπους καμπυλών των άλλων οπότε τα προγράματα μετατροπής απλά μετατρέπουν τις καμπύλες σε ευθείες που είναι λίγο - πολύ universal.

Δεν έχω καταλάβει τι προγράματα χρησιμοποιείς έτσι όπως τα γράφεις...

Σε τι πρόγραμα σχεδιάζεις, τι πρόγραμα χρησιμοποιείς για μετατροπή, τι πρόγραμα βγάζει το G-Code και ποιό πρόγραμα τον εκτελεί.

Guest
#3 Posted : Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 5:18:22 μμ(UTC)
Rank: Guest

Groups:

Πρώτα απ'όλα ευχαριστώ για την απάντηση.

Σχεδιάζω σε Autocad και σε corel Draw. To προγραμμα που χρησιμοποιω για CAM είναι το Sheetcam. και μετά έχω ένα άλλο προγραμμα που φορτώνει το .din αρχείο που επεξεργάστηκε με g κωδικα για να το περάσω στο μηχάνημα.

Οι ανθρωποι από το sheetcam μου ειπαν να δοκιμασω ένα  dxf tool Corel και θα το προσπαθησω. Πάντως το γεγονός ότι δεν βλέπει τα τόξα και ελλείψειςόπως και τις splines είναι τραγικό!!! Είχα δοκιμάσει μέσω κώδικα να προσθέσω κάτι συντεταγμένες (αν το λέω σωστά) Ι & J αλλά άλλες φορές το πετυχαίνει και άλλες όχι.

Κάθε βοήθεια και ιδέα ευπρόσδεκτη!!!!! Smile

The machinist
#4 Posted : Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010 3:24:00 πμ(UTC)

Rank: Administration

Groups: Administration
Man

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)

Ρανια καλησπερα,

Το προβλημα βρισκεται στο CAM σου και στον post processor του.Κανονικα τα splines πρεπει να τα εισαγει σαν splines,τα τοξα σαν τοξα(arcs),τις Polylines σαν polylines κ.ο.κ

Αν η εισαγωγη γινεται κανονικα απο το CAM και μετα ο κωδικας βγαινει με μικρες κινησεις G01 που συνθετουν το τοξο ή την καμπυλη τοτε το CAM τις κανει μικρες ευθειες(αυτο που ειπε και ο U.C.B).Εχεις παρατηρησει εαν στον κωδικα υπαρχουν εντολες G02 και G03?Τα Ι και J καλα εκανες και τα διορθωσες γιατι αυτες ειναι οι συντεταγμενες για τις καμπυλες αλλα φανταζομαι δεν μπορεις να το κανεις αυτο συνεχεια.

Αυτες οι ρυθμισεις μου "τριβελιζαν" το μυαλο και μενα που χρησιμοποιω το Rhinoceros.Επρεπε να ρυθμισω τις ανοχες οταν εκανα export σε DXF και πως θα βγαινει η καθε καμπυλη κλπ. και μετα να επεμβω στο CAM.

Ο post processor ειναι αυτος που αναλαμβανει να μετατρεψει την εκαστοτε γεωμετρια που ειναι φορτωμενη στο CAM σε G κωδικα και σε εντολες κατανοητες απο τον controller του μηχανηματος που θα εκτελεσει την κατεργασια.Αυτο που ρωτησε και ο U.C.B.,τι προγραμμα εκτελει τον κωδικα?

Βασικα αυτο που δεν μας ξεκαθαρισες ειναι τι προβλημα σου παρουσιαζεται με τις "μικρες γραμμες" ?

Φαινονται στην κοπη,καθυστερει το μηχανημα,κινειται με δονησεις αφου παει απο G01 σε G01,τι ακριβως?

Αν υποθεσουμε οτι στο AutoCAD οι ανοχες ειναι ρυθμισμενες σωστα για το αρχειο που θα βγει σε DXF,τοτε το προβλημα σου ειναι στο CAM.

Το μοναδικο Plugin στην συγκεκριμενη περιπτωση ειναι ν'αλλαξεις CAM.Αλλιως καποιος να σου ρυθμισει τον post processor σε σχεση με το laser σου.

Αν μας δωσεις περισσοτερες πληροφοριες μπορει να σου πουμε περισσοτερες γνωμες (ο καθενας την δικη του)

Evolution
Λαμπράκης Πάνος
NicAnd
#5 Posted : Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010 1:15:38 πμ(UTC)
Rank: Member

Groups: Member

Το πιο πιθανο ειναι οτι δνε υπαρχουν εντολες G3 ή απο το cam ή απο τον post processor

Μπορεις να κανεις post εναν κωδικα να δουμε περισσοτερα?

Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

YAFPro Theme Created by Jaben Cargman (Tiny Gecko)