Ξεκινοντας την κατασκευη αντιμετοπισα προβλημα με τον δισκο για τους μαγνητες, γιατι ναι μεν χορουσε στον τορνο μου, αλλα δεν εφτανε ο εργαλειοδετης για να το δουλεψω!!! Τελικα καταφερα να το δουλεψω βαζοντας μανελα για boring αναποδα, γιατι αυτη η μανελα κανη μια ελαφρια κλιση στην ακρη, και γιρνοντας τον δισκο προς τα πισω. Αν και παλι, δεν ειχα χωρο για να το παρω με την μια, γιατι εβρισκε η μανελα πανω στο κοματι!!! Τελικα το καταφερα τρωγοντας απο την διαμετρο του δισκου μεχρι εκει που εβρισκε η μανελα. Το κατεβαζα 2-3 χιλ, οσο μπορουσα δλδ, και μετα πηγενα πιο μεσα. Ηταν σα να εκανα σκαλια.......... στο παχος της ακεταλις και ετσι, σιγα σιγα καταφερα να το μικρενω και να μπορεσω να το δουλεψω, να το κανω στρογγυλο σε σχεση με το κεντρο που ειχα τρυπησει. Ετσι κατελιξε ενας δισκος φ270 με καθαρο προσωπο. Του εκανα ενα καναλι για να μπουν οι μαγνητες μεσα ετσι ωστε να μην ανησηχο για την φυγοκεντρο και ψαχνω μαγνητες μολις αρχιση να γυρηζει!! (αν και το ‘παθα, με αποτελεσμα ενα σπασμενο τζαμι μπαλκονοπορτας!!) στον αξονα δεν ειχα κανενα προβλημα, εγινε οπως το ειχα σχεδιαση στο μυαλο μου.
Ναι!ναι!ξερω, θα μου πειτε καλο ειναι να ξεκινας απο μολυβι και χαρτι, αλλα με δισκολευει!!για καποιον λογο με μπερδευει!! Το μονο 'θεμα" που ειχα, ειναι με τους σφινοτοπους που χριαστηκε να κανω. Ετσι εκανα απλη τρυπα, μιση στον αξονα μιση στον δισκο, και εβαλα για σφινα ενα κοματακι απο σπασμενο τριπανι. Ειναι στρογγυλο και μαλον δεν ειναι και οτι καλητερο, αλλα γι’αυτην τη κατασκευη νομιζω ειναι αρκετο.
Ενα αλλο μεγαλο θεμα για μια τετοια κατασκευη ειναι οι στροφες που χριαζονται. Εχω δει τετοια εργαλεια απο κοντα, τα εχω χρησημοπιοιση κι ολας, σε συναδελφους, μιας και ειναι μηχανημα χριαζουμενω στην δουλεια μου, και μου ελειπε μεχρι τωρα!!
Τα κανονικα μαγνητηκα εχουν τριφασικο μοτερ και ινβερτερ, οποτε το δεξια-αριστερα, η μαλακη εκκινηση και σταματημα και ολες αυτες οι λειτουργιες ειναι ευκολα πραγματα.Και στην οθονη του ινβερτερ λεει 1800 στροφες, αν και εμενα αρχικα δεν μου φενονται για τοσο πολες. Σε αυτο το πρωτο σταδιο του δικου μου δεν εχει τετοια χαϊλικια!!γυριζει μονο δεξια, ξεκιναει οπως μπορει και σταματαει οπως να ‘ναι, και απο ρυθμηση στροφων.......δεν εχει!!!! εχει σχεσει στις τροχαλιες 1:2.8 και αν θεωρισουμε οτι το μοτερ ειναι απο σαλιγκαρο, αρα πολυστροφο, τελικα πρεπει να εχω γιρο στις 500 στροφες περιπου!! Και παλι μου φανικαν πολλες!! Εκανα αλλη μια σχεση, ξανα 1:2.8, και εφτασα στης 170 περιπου. Αφου το εβαλα σε λειτουργια ομως και μετα, διαπιστοσα οτι οι στροφες ειναι λιγες τελικα, και η δυναμη των μαγνητων επισης ειναι μικρη. Βασικα αυτο ηταν και το λαθος μου εξ’ αρχης, και εξηγω.....οταν εκανα μια προχηρη δοκιμη, τα βελονακια πεταγονταν στα τιχοματα. Τελικα ομως το προβλημα ηταν οτι οι μαγνητες δεν ειχαν δυναμη τελικα, γι’αυτο και τα βελονακια πεταγονταν στα τιχοματα, την αδυναμια του μαγνητη την νικουσε η φυγοκεντρο!! Αναγκαστηκα να βαλω 3ς σε καθε μερια για να αυξησω την δυναμη τους οσο μπορω. Ετσι κατηργησα την δευτερη μιοση και τελικα μπορω να εχω της αρχικες 500 στροφες!! Επισης πρεπει να βαλω και καποιο ‘εμποδιο’ στον πατο του καδου οστε τα κοματια που εχω μεσα να τρακερνουνε στα εμποδια και να κανουν τουμπες καθος γυρνανε, για να μην μενουν στο πατο κολιμενα και με τον ιδιο προσανατολησμο.
Αναβαθμησης που εχουν γινουν.......
1) κινηση δεξια αριστερα
2) πιο ισχηροι μαγνητες
3) και κανα διακοπτη on off για να μην το λειτουργο απο την πριζα!!!
Και εδω θα ηθελα την βοηθια σας.........μιας και τα ηλεκτρονικα (αν και το ξερεται πια!!) δεν ειναι το φορτε μου!!!
Πως θα μπορουσα να κανω ενα μοτερ να γιριζει δεξια-αριστερα? Και τι ειδος μοτερ? Εδω να πω οτι εχω ενα βηματικο που καθεται στο ραφι!!
Οπιαδηποτε προταση ευπροσδεκτη.
Edited by user Thursday, September 01, 2011 7:33:46 AM(UTC)
| Reason: Not specified