logo








Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Login


6 Pages123>»
XronisK Offline
#1 Posted : Saturday, December 24, 2016 4:21:15 PM(UTC)
XronisK

Rank: Newbie

Groups: Member
Joined: 12/24/2016(UTC)
Posts: 29

Thanks: 1 times
Έχω πάρει ένα μικρό CNC (ένα κινέζικο 3040Τ) το οποίο και έχω σαν θέμα πτυχιακής για την κατασκευή ενός τυπωμένου κυκλώματος με CNC. Επειδή είμαι αρχάριος σε αυτό το κομμάτι (ξέρω μόνο τα βασικά για το χειρισμό του αλλά προσπαθώ να μάθω περισσότερα) θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα πρόβλημα που αντιμετοπίζω.
Έχω φτιάξει αρκετά τυπωμένα με αυτό το μηχάνημα, αλλά τελευταία μου βγάζει τις πλακέτες χάλια (Στις 5 πλακέτες βγάζει τη μια σωστά και αν). Γενικά τρώει τις διαδρομές, μερικές φορές τρώει πιο βαθιά από ότι πρέπει την πλακέτα, κάνει σε λάθος σημεία τις τρύπες κλπ. Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως έχετε καμία ιδέα τι μπορεί να φταίει ή μήπως εγώ κάνω κάτι λάθος;;
Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι:
EagleCad Εδώ φτιάχνω το κύκλωμα
PCB-GCode Φτίανχει το κύκλωμα σε GCode
Autoleveller Παίρνει το GCode και του βάζει ορισμένες εντολές παραπάνω για να κάνει το Probing στην πλακέτα
Mach3
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Edited by user Saturday, December 24, 2016 5:23:15 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Sponsor

       iMago - Unique gift - Smart Modular Personalized Lithophane Lamp
info@kalarakis.com Offline
#2 Posted : Saturday, December 24, 2016 5:58:50 PM(UTC)
info@kalarakis.com

Rank: Advanced Member

Groups: Member
Joined: 4/6/2010(UTC)
Posts: 274
Location: kriti iraklio

Thanks: 2 times
Was thanked: 17 time(s) in 16 post(s)
Με αυτό που γράφεις δεν μας δίνεις να καταλάβουμε και πολλά
Να μερικές ιδέες για να βοηθήσουν να καταλάβουμε τι γίνεται

ακούγεται σαν μηχανικό πρόβλημα

δώσε του τις εντολές
G0X100
G0X0
θα παει στο 100 και μετά θα γυρίσει στο 0 για να δεις αν έχεις μηχανικό πρόβλημα Πολύ πιθανό να τρώει βήματα
κανε το ίδιο και το Υ
G0Y100
G0Y0

κόντραρε το και λίγο με το χέρι να δεις αν χάνει βήματα
Πιθανό να έχει κάψει εκλεκτή ή μοτέρ

φτι'αξε μερικές οριζόντιες γραμμές (καμία 50αρια)
Ίδιες στο πάχος, μήκος και με ίδια απόσταση μεταξύ τους
και τύπωσε τις να δούμε αν δουλεύει στο Χ καλά
Κανε το ίδιο και με το Υ

παλιά κυκλώματα τα βγάζει ΟΚ ή έχουν και αυτά πρόβλημα

Να υποθέσουμε οτι το μοτέρ στο Ζ δεν έχει αποκτήσει τίποτα τζόγους και ότι το κοντύλι γυρίζει κάθετα χωρίς ταλαντώσεις



XronisK Offline
#3 Posted : Saturday, December 24, 2016 6:11:11 PM(UTC)
XronisK

Rank: Newbie

Groups: Member
Joined: 12/24/2016(UTC)
Posts: 29

Thanks: 1 times
Ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Θα δοκιμάσω τα παραπάνω που μου είπες.
Προσπάθησα να βγάλω ένα παλιό κύκλωμα και τις 3 πρώτες φορές μου το έβγαλε πετσοκομμένο! την τέταρτη φορά το έβγαλε σωστά και σήμερα που ήθελα να βγάλω άλλη μια πάλι μου το έβγαλε χάλια γιαυτό ρώτησα.
το μοτέρ και το κονδύλι είναι σε καλή κατάσταση.
Αν θέλετε ρωτήστε με τι χρειάζεται να αναφέρω για να καταλάβετε καλλίτερα.
Ευχαριστώ και πάλι.
Babis321 Offline
#4 Posted : Saturday, December 24, 2016 6:22:21 PM(UTC)
Babis321

Rank: Member

Groups: Member
Joined: 7/27/2015(UTC)
Posts: 101

Was thanked: 19 time(s) in 18 post(s)
Φαίνεται σαν ο ένας άξονας (Χ, Υ) να χάνει βήματα.
Κάνε το τέστ με τις παράληλες γραμές που σου προτείνει kalarakis και στους δύο άξονες για να δούμε ποιος έχει πρόβλημα.
XronisK Offline
#5 Posted : Saturday, December 24, 2016 8:44:08 PM(UTC)
XronisK

Rank: Newbie

Groups: Member
Joined: 12/24/2016(UTC)
Posts: 29

Thanks: 1 times
Λοιπόν έκανα αυτό με τις γραμμές σε μια πλακέτα.
Παρατήρησα όταν έκανα τις κάθετες γραμμές (για τον Υ άξονα) ότι αφού έκανε όλες τις γραμμές ίδιες, στο φινίρισμα πήγε να κάνει κάτι σαν τελείες. Εκεί ξαφνικά άρχισε να κάνει αυτές τις τελείες όλο και πιο κάτω και όχι στην ευθεία. Επίσης όταν δούλευε το Mach3 και στις δυο περιπτώσεις παρατήρησα κάτι που με προβλημάτισε. Όταν έκανα τις γραμμές για τον Χ ο άξονας Υ έμενε σταθερός αλλά οι τιμές που έγραφε στο παράθυρο που βρίσκεται όλος ο κώδικας με αυτές που βρίσκονται στη μέση (εκει που δείχνει τη θέση της κοπτικής κεφαλής) ήταν λιγο διαφορετικά, πχ στον κώδικα έγραφε Υ:3,0414 ενώ στο άλλο έγραφε Υ:3,0425. Αυτό γινόταν και στην άλλη περίπτωση που είχα σταθερό τον άξονα Χ, δηλαδή είχε ο κώδικας Χ:3,0246 ενώ στο άλλο 3,0250. Αυτό λογικά είναι οι απώλειες που έχει το μηχάνημα ή είναι και αυτό πρόβλημα;;
Για τον Χ έκανα καταλάθος πολύ λεπτές τις γραμμές γιατί ήταν By default και ξέχασα να το αλλάξω γιαυτό το σταμάτησα και θα το ξανακάνω αύριο.

Edited by user Saturday, December 24, 2016 8:57:40 PM(UTC)  | Reason: Not specified

File Attachment(s):
IMG_20161224_204802.jpg (1,159kb) downloaded 34 time(s).
IMG_20161224_204752.jpg (1,098kb) downloaded 25 time(s).
info@kalarakis.com Offline
#6 Posted : Saturday, December 24, 2016 10:08:51 PM(UTC)
info@kalarakis.com

Rank: Advanced Member

Groups: Member
Joined: 4/6/2010(UTC)
Posts: 274
Location: kriti iraklio

Thanks: 2 times
Was thanked: 17 time(s) in 16 post(s)
Οι διαφορα στις τιμες ειναι πολυ μικρη και δεν πρεπει να σε ανισηχει Προκιπτει απο διαφορα σε βημα που ενω το εκανε δεν το απικονησε.
Τα παλια σχεδια που ηδη εχεις κανει τα φτιαχνει οκ? Αν ναι κατι φταιει στο λογισμικο, αν οχι αφηνουμε το λογισμικο και ασχολουμαστε μονο με το μηχανημα
info@kalarakis.com Offline
#7 Posted : Saturday, December 24, 2016 10:11:28 PM(UTC)
info@kalarakis.com

Rank: Advanced Member

Groups: Member
Joined: 4/6/2010(UTC)
Posts: 274
Location: kriti iraklio

Thanks: 2 times
Was thanked: 17 time(s) in 16 post(s)
Για τα παλια σχεδια εννοω τον παλιο gcode οχι να φτιαξεις νεο gcode
ΔΟΚΙΜΑΣΕ κατι που παλια το εκανε οκ αλλα με το παλιο gcode
Babis321 Offline
#8 Posted : Sunday, December 25, 2016 12:27:59 PM(UTC)
Babis321

Rank: Member

Groups: Member
Joined: 7/27/2015(UTC)
Posts: 101

Was thanked: 19 time(s) in 18 post(s)
Καλημέρα και χρόνια πολλά.

Τι διάμετρο έχει το κονδύλι σου και τι πάχος γραμμές του ζήτησες να κάνει;
Το μήκος των γραμμών είναι αυτό που ήθελες η βγήκε μικρότερο/μεγαλύτερο;
Μήπως στην άκρη των γραμμών είχες βάλει pad;
XronisK Offline
#9 Posted : Monday, December 26, 2016 1:10:16 PM(UTC)
XronisK

Rank: Newbie

Groups: Member
Joined: 12/24/2016(UTC)
Posts: 29

Thanks: 1 times
Χαίρετε και χρόνια πολλά!
Έβγαλα μια πλακέτα με ένα παλιό gcode που είχα.Τις διαδρομές τις έβγαλε σωστά όμως στο τρύπημα είχα το πρόβλημα.
Ο κώδικας που χρησιμοποιώ για να βγάλει την πλακέτα, στο τέλος δίνει εντολή στο μηχάνημα να φάει το χαλκό στο σημείο που θα γίνει το τρύπημα. Για το τρύπημα χρησιμοποιείται άλλο αρχείο gcode που το βγάζει πάλι το PCB gcode (το πρόγραμμα που μετατρέπει το κύκλωμα που έφτιαξα σε κώδικα) και το φορτώνω για να κάνει τα τρυπήματα. Στο πρώτο αρχείο gcode έφαγε το χαλκό λίγο πιο κάτω από το κέντρο του pad (εκεί δηλαδή που θα κολληθούν οι ακροδέκτες των εξαρτημάτων) και όταν φόρτωσα το κώδικα για να κάνει τις τρύπες, έκανε τα τρυπήματα ακριβώς εκεί που έφαγε το χαλκό ο προηγούμενος κώδικας. Τώρα αυτό είναι πρόβλημα στο μηχάνημα ή στα προγράμματα;;
Εγώ λέω να ξανά βγάλω μια ακόμη πλακέτα με αυτό το κώδικα αλλά φοβάμαι ότι θα μου κάνει το ίδιο πράγμα.
Babis321 Αν αναφέρεσαι για τις γραμμές που έκανα, τότε όχι δεν έβαλα pad απλά μπήκα στο board του eagle και τράβηξα γραμμές. Το κονδύλι είχε διάμετρο 0,9mm, τα κενά και οι διαδρομές ήταν 1mm. Οι αποστάσεις βγήκαν σωστές, τουλάχιστον έτσι όπως το μέτρησα με το παχύμετρο. Έβαλα επίτηδες 0,9mm κονδύλι και το δήλωσα και στο PCB gcode γιατί όταν έφτιαχνα την πλακέτα και πέρναγε για δεύτερη φορά στο ίδιο σημείο το μηχάνημα για να ανοίξει το κενό στην απόσταση που χρειάζεται, τότε μου χάλαγε την πλακέτα.
Ξέχασα να αναφέρω ότι στους παλιούς κώδικες μερικές φορές είχα το παραπάνω πρόβλημα αλλά δεν του έδινα πολύ σημασία.

Edited by user Monday, December 26, 2016 3:15:51 PM(UTC)  | Reason: Not specified

File Attachment(s):
IMG_20161226_124551.jpg (1,639kb) downloaded 17 time(s).
Babis321 Offline
#10 Posted : Monday, December 26, 2016 3:27:57 PM(UTC)
Babis321

Rank: Member

Groups: Member
Joined: 7/27/2015(UTC)
Posts: 101

Was thanked: 19 time(s) in 18 post(s)
Αν δεν έβαλες pads στις γραμμές τότε σίγουρα κάποιο από τα προγράμματα έχει πρόβλημα και σου κάνει αυτά τα κυκλάκια στην άκρη της γραμμής.
Μήπως άλλαξες κάποιο από τα προγράμματα σε νεώτερη έκδοση και σου δημιουργεί πρόβλημα;
Users browsing this topic
Guest (2)
6 Pages123>»
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF | YAF © 2003-2017, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0.082 seconds.
      iMago - Unique gift - Smart Modular Personalized Lithophane Lamp