Forum

Πρέπει να κάνετε είσοδο στο σύστημα για να μπορείτε να δημιουργείτε θέματα και να απαντάτε .

Κολωνάτο δράπανο ή Φρεζοδράπανο;;;

Σελίδες12

Καλησπέρες σε όλους.
Όλοι έχουμε έννοιες σχετικά με τους χώρους που διαθέτουμε, τα χρήματα και το σύνολο των μηχανημάτων, όπου σε συνδιασμό με τη πολύ καλή οικονομική ανάπτυξη, δεν μας είναι πλέον αρκετά.

Υποθέτω μετά το πάγκο εργασίας, τη μέγκενη και μια μεγάλη βαριοπούλα... το πρώτο "σοβαρό" μηχανουργικό εργαλείο είναι το κολωνάτο δράπανο.

Κάποιοι έτυχε αντί αυτού, να βρεθούν αντιμέτωποι κατευθείαν με κανα τόρνο... οπότε και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα αρχίσουν να σκέφτονται το φρεζοδράπανο, το cnc router κοκ καθώς και την οργάνωση του χώρου και το που θα μπούν όλα αυτά τα μαραφέτια, τα οποία ονοιρεύονται. Καθώς και τα ποιά είναι άμεσα χρηστικά και ποιά θα είναι υπερβολή.

Προσωπικά δεν είχα τη τιμή να διαθέτω ενα κολωνάτο δράπανο και κάνω τη δουλειά με μια μέγγενη, τα χέρια μου και ενα Bosch δραπανάκι δεκαετίας όπου το τσόκ έχει πολύ ικανοποιητικό runout, αρκεί να είσαι αλλήθωρος.

Kαι ως ερασιτέχνης αλλά παράλληλα λάτρης των παλιών εργαλείων, πολύ θα ήθελα ενα Αγγλικό δράπανο Fobco Star με MT2, ενα επίσης Αγγλικό Kerry Super 8 με ΜΤ2, το Meddings και τα επίσης πανέμορφα και πολύ καλά Aμερικάνικα όπως τα Atlas του '40-50 (άριστα!) καθώς και τα Delta DP220. Είναι όλα μηχανήματα πάγκου, είναι όμως των 70 κιλών και άνω.. και πιάνουν χώρο σεβαστό.

Έχοντας όμως αποκτήσει το μικρόβιο του τόρνου, εννοείτε θα ήθελα και ενα φρεζοδράπανο και έπειτα ενα cnc router κοκ.

Φτιάχνωντας πλακέτες για ηλεκτρονικά κλπ., θα ήθελα και ενα sensitive pillar drill. Μούμπλε μούμπλε, γίναν δύο τα κολωνάτα... ενα μικρό, ενα μεγάλο.

Πιστεύτε ότι το κολωνάτο δράπανο είναι απαραίτητο σε ενα εργαστήρι ή μπορούμε να πάμε κατευθείαν σε ενα φρεζοδράπανο, να γλυτώσουμε παραπάνω έξοδα και χώρο και να καθαρίσουμε πιάνοντας δύο τριγώνια;;;

Υγ. Υποθέτω η ερώτηση είναι μάλλον ρητορική και θα πρέπει να την απαντήσω ο ίδιος.

Πέρσι πήρα ένα κολωνάτο δράπανο. Ερασιτεχνικό, άγνωστης μάρκας-ιδιωτικής ετικέτας που λέμε.
Πάραυτα, η κατασκευή του με ικανοποίησε, καθώς έχει χυτή σιδερένια βάση, τραπέζι και σώμα. Το μοτέρ του στα 350 watt και το ωφέλιμο ύψος στα 20-30 εκατοστά αν θυμάμαι καλά. Βάθος 50 χιλ.,5 ταχύτητες με ιμάντα, 13άρι τσοκ (για κώνο). Δεν είχα να δώσω και τρελά λεφτά αλλά έψαχνα και κάτι αξιόλογο σε σχέση με την ποιότητά του. Όσα κοιτούσα ήταν πάνω από 150 ευρώ και ευτελούς κατασκευής με ασυμάζευτα κενά.

Το συγκεκριμένο το πήρα με γενναία έκπτωση που ανακάλυψα στο ταμείο όπου πλήρωσα 20 ευρώ λιγότερα από όσο έγραφε στο ράφι (90 ευρώ) και 30-40 λιγότερα από την κανονική τιμή. Το πήρα 73 ευρώ και κάτι ψιλά. Καινούριο, του κουτιού, όχι εκθεσιακό κομμάτι.

[url=http://s361.photobucket.com/user/__3D__/media/EquipmentAndTools/WP_20150502_16_59_58_Pro.jpg.html][img]http://i361.photobucket.com/albums/oo51/__3D__/EquipmentAndTools/WP_20150502_16_59_58_Pro.jpg[/img][/url]

Η φωτογραφία είναι η πρώτη, πλέον έχω κάνει εκατοντάδες τρύπες σε πλαστικό, ξύλο, τεφλον, σίδερο, ανοξείδωτο, αλουμίνιο και περιτρυγυρίζεται από γρέζια. Έχω μείνει υπερευχαριστημένος. Σίγουρα χρειάζεται σε ένα εργαστήριο πριν από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα (τόρνο, φρέζα).

Νίκο αν σε παίρνει οικονομικά να πας για φρεζοδράπανο, απευθείας δεν το συζητάμε. Ιδικά αν μιλάμε για σοβαρό δράπανο κάποιου κόστους και μετά κάποιο σοβαρό φρεζοδράπανο, πάμε πολύ ψηλά.
Αν πάλι θέλεις κάτι παραπάνω από το να κάνεις τις τρύπες στο χέρι και οικονομικό υπάρχουν πολλές επιλογές. Στο εργαστήριο μου ήθελα ένα δράπανο σταθερό αλλά με μικρό κόστος, γιατί έχω σκοπό να πάρω ένα φρεζοδράπανω ή μια φρεζούλα σε βάθος χρόνου. Έτσι πήρα το Fabel DF16G Το πήρα από γνωστό μου καινούριο, και μου ήρθε ακόμα πιο οικονομικά. Με το φρεζοδράπανο θα μπορείς να τρυπήσεις σχεδόν τα πάντα, με το δράπανο φρεζάρισμα δεν μπορείς να κάνεις.
Το θέμα είναι, πιες είναι οι άμεσες ανάγκες σου

Το πρόβλημά μου έγκειται στο γεγονός, ότι αν μου έλεγε κάποιος πριν μερικά χρόνια να αγόραζα ενα τόρνο, θα έλεγα τι να τον κάνω και που μπορεί να μου χρησιμέψει.
Σήμερα, δεν μπορώ να καταλάβω τι έκανα τόσο καιρό χωρίς τόρνο και τον χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά.

Έτσι και με το κολωνάτο, προσπαθώ να δώ μήπως εκεί που αναρωτιέμαι αν αξίζει η αγορά του, τελικά το πάρω και δώ ότι μου χρησιμεύει σε καθημερινή βάση. Προσπαθώ ταυτόχρονα να δικαιολογήσω και υποσυνείδητα την αγορά του αλλά όταν ζορίζεσαι, ψάχνεις μήπως είναι υπερβολή και βγαίνει η δουλειά με ενα μηχάνημα.

Πράγματι πάντως με βλέπω κατευθείαν για φρέζα σε κάποια μελλοντική φάση.

Όπως με τον τόρνο, έτσι και με το κολωνάτο.
Αν έχεις εργασίες που απαιτούν τρύπημα τότε ένα κολωνάτο δικαιολογεί τα χρήματά του, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία όπως για ένα φρεζοδράπανο ή ένα τόρνο που κάνει για πιο σύνθετες εργασίες. Για μένα είναι απλά ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο που έβγαλε σε αχρηστία το χειροτρύπανο (καθώς κάθε τρύπα έβγαινε στο περίπου κάθετη) και σε συνδυασμό με μια μέγγενη που έφτιαξα, έχω αναβαθμίσει την εργαλειοθήκη μου πρωτού αγοράσω καν τόρνο ή φρέζα. Προφανώς την δουλειά ένας κολωνάτου την βγάζει και ένα φρεζοδράπανο ή μία φρέζα. Το πρώτο όμως κοστίζει ώς και 1/10 των άλλων καθώς τα άλλα δύο είναι για άλλη χρήση.

[quote=_3D_;64297]Πέρσι πήρα ένα κολωνάτο δράπανο. Ερασιτεχνικό, άγνωστης μάρκας-ιδιωτικής ετικέτας που λέμε.
Πάραυτα, η κατασκευή του με ικανοποίησε, καθώς έχει χυτή σιδερένια βάση, τραπέζι και σώμα. Το μοτέρ του στα 350 watt και το ωφέλιμο ύψος στα 20-30 εκατοστά αν θυμάμαι καλά. Βάθος 50 χιλ.,5 ταχύτητες με ιμάντα, 13άρι τσοκ (για κώνο). Δεν είχα να δώσω και τρελά λεφτά αλλά έψαχνα και κάτι αξιόλογο σε σχέση με την ποιότητά του. Όσα κοιτούσα ήταν πάνω από 150 ευρώ και ευτελούς κατασκευής με ασυμάζευτα κενά.

Το συγκεκριμένο το πήρα με γενναία έκπτωση που ανακάλυψα στο ταμείο όπου πλήρωσα 20 ευρώ λιγότερα από όσο έγραφε στο ράφι (90 ευρώ) και 30-40 λιγότερα από την κανονική τιμή. Το πήρα 73 ευρώ και κάτι ψιλά. Καινούριο, του κουτιού, όχι εκθεσιακό κομμάτι.

[url=http://s361.photobucket.com/user/__3D__/media/EquipmentAndTools/WP_20150502_16_59_58_Pro.jpg.html][img]http://i361.photobucket.com/albums/oo51/__3D__/EquipmentAndTools/WP_20150502_16_59_58_Pro.jpg[/img][/url]

Η φωτογραφία είναι η πρώτη, πλέον έχω κάνει εκατοντάδες τρύπες σε πλαστικό, ξύλο, τεφλον, σίδερο, ανοξείδωτο, αλουμίνιο και περιτρυγυρίζεται από γρέζια. Έχω μείνει υπερευχαριστημένος. Σίγουρα χρειάζεται σε ένα εργαστήριο πριν από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα (τόρνο, φρέζα).[/quote]

Ακριβώς το ιδιο έχω και εγώ εδώ και 5-6 χρόνια , μόνο που το δικό μου γράφει Einhell.
Ετσι κι αλλιώς αυτά τα βγάζει ο ιδιος κινέζος και απλώς αλάζουν οι μεταπωλητές το χρώμα και τα αυτοκόλητα .
Του έχω κάνει 2 απλές βελτιώσεις και πλέον ειμαι κατα-ευχαριστημένος από την λειτουργία του.
1. άλαξα την βίδα που ρυθμίζει τον τζόγο του λαιμού (ελειπής ρύθμιση...λίγες μοίρες αριστερά δεξιά μόνο) ,με μία τορναρισμένη άλλεν ακριβώς στις διαστάσεις της αυλάκωσεις και ο λίγος-ενοχλητικός τζόγος εξαφανίστηκε μιάς και πλέον βιδώνεις όσο πρέπει για να μηδενιστεί ο τζόγος (για να βγει η δικιά του πρέπει να λυθεί ο λαιμός...καθόλου δύσκολη διαδικασία)...
2. Αφού κάποιες φορές με την προσθήκη της μόρσας το ύψος εργασίας μειωνόταν ενοχλητικά , πρόσθεσα ένα κομάτι σωλήνα 20 εκατοστά τορναρισμένο στην μία πλευρά 2 εκατοστά γιά να φωλιάσει στην υπάρχουσα σωλήνα και τοποθετήθηκε στην πάνω πλευρά εκεί που μπαίνει μέσα στο κυρίως σώμα. Οι 2 σωλήνες σταθεροποήθηκαν με 2 Μ3 άλλεν για να μήν περιστρέφονται .

Νίκο αν σε παίρνει να δώσεις μέχρι κάνα 200αρι € για να πάρεις ένα δραπανάκι και εφόσον το φρεζοδράπανο θα πάει μακριά, κάντο Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ καθημερινά. Σαν τον τόρνο που έχεις. Όταν δεν το είχες δεν σε ένοιαζε, τώρα που βλέπεις πόσο χρήσιμος είναι δεν μπορείς χωρίς αυτό. Έτσι και με το δράπανο, είναι και αυτό ένα απαραίτητο εργαλείο για το εργαστήριο.

Όταν πριν 4-5 χρόνια έφτιαχνα τον εκτυπωτή 3Δ, ήθελα να κατασκευάσω τον εξωθητή του πλαστικού. Πήρα λοιπόν μια ανοξείδωτη βίδα Μ4x35mm και την τρύπησα κατά μήκος με το δράπανο χειρός που είχα, για μια τρύπα 2μμ. Το αποτέλεσμα, με πολλή προσοχή και κόπο, ήταν αξιοθαύμαστο, μάλλον από καθαρή τύχη. Ένας Αμερικανός λοιπόν, στο φόρουμ που ήμουν τότε, μου έγραψε: "Έκανες αυτόν τον άθλο με δράπανο χειρός;!! ʼνθρωπέ μου, αγόρασε σήμερα κι όλας ένα κολονάτο δράπανο, χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα με θυμάσαι πάντα!"

Ακόμα τον θυμάμαι, και θα τον θυμάμαι για πάντα. Σαν να ανακάλυψα ξαφνικά τον κόσμο απ' την αρχή. Ευκολία πρωτόγνωρη για άνοιγμα τρυπών σε μέταλλα, ταχύτητα, ακρίβεια, σταθερότητα. Το δράπανο χειρός δεν ξαναδούλεψε ποτέ για τέτοιες τρύπες.

Συμπέρασμα: Δώσε το πολύ ένα εκατοστάρι €, και πάρε αύριο κι όλας ένα κολονάτο δράπανο, σαν αυτό του _3D_, που μοιάζει πολύ και με το δικό μου, δεν χρειάζεται καλύτερο. Δεν θα το μετανιώσεις ποτέ. Δεν θα χρειάζεται να το προσέχεις όσο τη φρέζα, μάλλον καθόλου, δεν χρειάζεται σεταρίσματα και ιστορίες, θα ανοίγεις τρύπες, και τρύπες και τρύπες, χωρίς δεύτερη σκέψη, με ταχύτητα και ασφάλεια.

1077Καλησπερα

Πριν καποια χρονια αγορασα ενα κολωνατο δραπανο(optimum) ηταν το πρωτο αξιολογο σοβαρο εργαλειο στο εργαστηριο μου.Ενοιωθα αρχοντας
Δεν φανταζομουνα ποτε οτι υστερα απο καιρο θα χρειαζομουνα κατι διαφορετικο (φρεζα,τορνο)
Ειναι πολυ χρησιμα εργαλειο.και πρεπει να υπαρχει σε καθε εργαστηρια
Σε βγαζει απο τα δυσκολα και κανει την ζωη σου ευκολη .

Το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό.
Αν αντέχεις το κόστος ενός φρεζοδράπανου, είναι σαφώς προτιμότερο από το κολονάτο. Το φρεζοδράπανο κάνει ακριβώς ότι και ένα κολονάτο και επιπλέον μπορείς να κάνεις τοποθέτηση για τρύπημα με ακρίβεια και ευκολία απλησίαστη για το απλό κολονάτο.
Αν πάλι το κοστος σου πέφτει μεγάλο, πάρε αμεσως ένα κολονάτο δράπανο και μην περιμένεις να μαζέψεις λεφτά για φρεζοδράπανο.

Σελίδες12