Forum

Πρέπει να κάνετε είσοδο στο σύστημα για να μπορείτε να δημιουργείτε θέματα και να απαντάτε .

Ερώτηση για ένα προβληματάκι

ΣελίδεςΑρχή«23456

Όχι δεν ξέρω.
Είμαι ερασιτέχνης και ότι ξέρω είναι από την εμπειρία μου.

Αν επιτρέπεται, τι σπουδάζεις και ποιό είναι το θέμα της πτυχιακής;

Σπουδάζω ηλεκτρολογία στο ΤΕΙ Πειραιά. Το θέμα μου είναι κατασκευή τυπωμένου κυκλώματος με τη βοήθεια CNC.
Αν ενδιαφέσαι μπορώ να σου στείλω τη πτυχιακή όταν την τελειώσω.
Μήπως γνωρίζεις πως θα φρεζάρω σε ξύλο κάτι (θέλω να πω αν υπάρχει τρόπος να κάνεις probing όπως στις πλακέτες τι κονδύλια χρησιμοποιούνται κλπ), και τι πρόγραμμα συνήθως χρησιμοποιείται;; Αυτό το ρωτάω γιατί το CNC που έχω μπορεί να φρεζάρει μέχρι λεπτό αλουμίνιο (τουλάχιστον έτσι λεεί στις προδιαγραφές) και ενδιαφέρομαι εκτός από πλακέτες να κάνω και άλλες κατασκευές για να μάθω καλλίτερα εκτός από το μηχάνημα και άλλα προγράμματα που συνεργάζονται με το μηχάνημα.

Ναι, αν θέλεις να μου την στείλεις, μπορεί να μάθω μερικά πράγματα.

Probing στο ξύλο δεν χρειάζεται να κάνεις γιατί δεν είναι τόσο σημαντική η ακρίβεια βάθους. Για αρχή ένα κονικό κοπτικό 3mm είναι εντάξει. Από προγράμματα δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί εγώ χρησιμοποιώ μόνο OpenSource λογισμικό, και δεν υπάρχει κάτι ευχρηστο που θα μπορούσα να σου συστήσω. Μπορείς όμως να κοιτάξεις το forum στην κατηγορία λογισμικό.

[color=#a9a9a9][i]το[/color] CNC που έχω μπορεί να φρεζάρει μέχρι λεπτό αλουμίνιο[/i]

Πρόσεξε, δεν έχει σημασία το πάχος του κομματιού, βάλε όσο παχύ κομμάτι θέλεις, αυτό που έχει σημασία είναι το βάθος κοπής. Αν θέλεις για παράδειγμα να κάνεις ένα αυλάκι βάθους ενός χιλιοστου σε αλουμίνιο, θα πρέπει να το κάνεις σε επαναλαμβανόμενα περάσματα που το κάθε ένα θα είναι 0,1mm έως 0,2mm.

Ενα καλό πρόγραμμα για σκάλισμα σε ξύλο είναι το Vectric Aspire το οποίο δουλεύω.
Σχετικά εύκολο με λίγο διάβασμα και με αρκετά tutorial και ευκολίες (Gadgets).
Κάνει ότι θέλεις εγώ και τις πλακέτες που έχω βγάλει με αυτό τις έκανα.Το μόνο μείον που έχει είναι οτι δεν υποστηρίζει 4=ο άξονα.
Δοκίμασετο και θα με θυμηθείς.

Οκ έγινε απλά θα είναι έτοιμη κάπου τέλη Γενάρη για να ξέρεις.
Ωραία το collet παίρνει μέχρι 3mm που έχω οπότε είμαι εντάξει. Θα κοιτάξω στο forum για προγράμματα ευχαριστώ.
Καλά σίγουρα μπορείς να το κάνεις αυτό, απλά εγώ έγραψα αυτό που έγραψε και ο πωλητής ώστε να ξέρεις ότι δεν μπορείς να κόψεις μεγάλου πάχους αλουμίνιο με τη μια.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου!

nikro48 Ωραία θα το δοκιμάσω. Με το διάβασμα δεν έχω πρόβλημα, έτσι κ αλλιώς tutorial έχει και στο youtube που σου δείχνει και αναλυτικά το πρόγραμμα (έτσι έμαθα το mach3). Για 4ο άξονα δεν με απασχολεί αφού δεν έχει το μηχάνημα μου. Για πλακέτες σίγουρα δεν αλλάζω το Eagle γιατί είναι από τα καλύτερα για κατασκευή πλακέτας 😛
Ευχαριστώ για τη συμβουλή σου!

Γειά σας και πάλι...
Γράφω σε αυτό το μέρος γιατί μου βγήκε το ίδιο πρόβλημα...
Ας το πάρω από την αρχή. Όταν με βοήθησε ο babis321 με το πρόβλημα, βρήκαμε ότι ήταν το Mach3 το πρόβλημα. Είχα βγάλει 2 πλακέτες για να σιγουρευτώ ότι ήταν το Mach3 και οι πλακέτες βγήκαν σωστές (τότε). Πριν 2-3 μέρες που ήθελα να φτιάξω την ίδια πλακέτα (ίδιος κώδικας) μου έκανε τα ίδια, δηλαδή δεν μου έβγαζε την πλακέτα σωστά. Επειδή δεν ήθελα να ενοχλήσω άλλο έψαξα μόνος μου και από άλλες πηγές μήπως βγάλω άκρη αλλά τπτ...
Εγώ θέλω να ρωτήσω μήπως φταίει το ότι χρησιμοποιώ windows7 (32bit) και όχι τα xp;; Επίσης η παράλληλη θύρα που έχω στον υπολογιστή είναι εγκατεστημένη σε μια PCI της μητρικής και διάβασα αλλού ότι αυτά δεν δίνουν σωστά τις εντολές. Τώρα αυτό ισχύει διότι δεν ξέρω άλλο τρόπο που μπορώ να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μια παράλληλη θύρα.
Τώρα σε θέμα προγράμματος δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο μπορεί να φταίει...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα 32μπιτα 7αρια είναι ΟΚ, οι κάρτες όμως άλλες φορές δουλεύουν άλλες όχι.
Τρέξε το DriverTest.exe στο root dir του Mach3 και δες τι αποτέλεσμα βγάζει.

Μου έβαζε system excellent απο την αρχή μέχρι το τέλος, με 5600+ pulses per second.

Βαλε linuxcnc

ΣελίδεςΑρχή«23456